Alle artikelen

Videosolliciteren werkt op 4 manieren. Bekijk de succesvolle voorbeelden met tips.

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 21 december 2016 Categorieën: Algemeen, LinkedIn, Social media

Video als preselectie wordt steeds vaker ingezet door werkgevers, zoals HEMA, RTL Nederland, Hunkemöller, Randstad, Ministerie van Buitenlandse Zaken en Rijkswaterstaat. Omdat het werkt voor hen en voor jou! Er zijn vier manieren, die ik beschrijf, met concrete voorbeelden en praktische tips.

Preselectie op basis van je videopresentatie gebeurt op een aantal manieren:
A. Videopitch – van minimaal 15 seconden tot 1 minuut – omdat de werkgever het vraagt
B. Videosollicitatie, jouw eigen filmpje – op jouw eigen initiatief
C. Het beantwoorden van standaardvragen via de webcam
D. Het beantwoorden van open vragen via Skype/FaceTime

Hoe je je op al deze vormen van videosolliciteren voorbereidt lees je onderaan.

◘ Videopitch wordt om vier redenen ingezet:

  1. om het jou makkelijker en prettiger maken om te solliciteren, ook wel ‘candidate journey’ genoemd
  2. om hun employer brand te versterken (het beeld dat jij van de organisatie als werkgever hebt)
  3. het zorgt voor betere kandidaten dan selectie op basis van cv, LinkedIn en brief/motivatie alleen
  4. het is efficiënt; het selecteren van (veelal honderden) sollicitaties met cv’s en LinkedIn-profielen en brieven, is een proces dat veel tijd en administratie met zich mee brengt en dat wordt met video bespaard.

De videopitch wordt als (vaste) preselectiemethode ingezet door o.a. HEMARTL NederlandUnilever en Rijkswaterstaat.

StartMonday (15 seconden videosolliciteren) heeft met IBM Watson veel kennis opgedaan over wat wel en wat niet werkt. Werf& schreef uitgebreid over wat Ray Gibson liet zien op mijn seminar. De laatste zin is veelzeggend: “Mensen die echt laten zien: ‘Ik wil hier werken’, die blijken altijd het krachtigst, die worden uitgenodigd voor interview.” In dit NOS-journaal zie je hoe het werkt met tips van Ray en van mij.


Bron: slide Ray Gibson, CEO StartMonday

Voor jou is het grote voordeel dat je puur op basis van je video al door bent en dat je cv er niet toe doet. Heb je een andere opleiding en ervaring dan gevraagd, dan is dit voor jou de ultieme kans om je talent en enthousiasme te laten zien!

Videosollicitatie, jouw eigen filmpje

De videosollicitatie, die je naar eigen inzicht maakt en als volgt deelt: a. als bijlage bij je e-mailsollicitaties, b. als link in je cv, c. als link bij je LinkedIn-profiel (bij media en bij je websites) en d. volop met je online netwerk op social media.

Dat kan enorm goed werken! Ik neem je mee in twee voorbeelden. Dit is de video van Marijn Klouwen van 1.19 minuten die zij samen met een collega heeft opgenomen en ge-edited. De video vertelt alles over haar vakmanschap en ging o.a. enorm viraal op LinkedIn en het leverde haar binnen zes weken zes uitnodigingen op om te komen solliciteren.

Tempo Team kent de RedApp die je stap voor stap meeneemt in een twee minuten presentatie. Ook dat werkt, lees in het AD het voorbeeld van vrachtwagenchauffeur Patrick Vrolijk, die daarmee meteen zeven banen aangeboden kreeg! Iedereen kan de RedApp downloaden en gebruiken.

Je kunt kiezen voor een algemene versie over je vakmanschap en enthousiasme, zoals de twee voorbeelden. Of juist heel specifiek gericht, zoals deze gezongen videosollicitatie voor bezorger bij een online supermarkt PICNIC. En… PICNIC collega’s zongen ook dat hij welkom is als nieuwe collega!

Soms werkt het ook helemaal niet. Ik ken een voorbeeld van een prachtig gemaakte video van een piloot, die meer dan 70.000 keer bekeken werd en hem geen enkele uitnodiging om te komen praten opleverde, omdat de markt voor piloten toen heel slecht was. Of van teamleiders die zich er nauwelijks mee onderscheidden van andere kandidaten en daarmee dus niet opriepen ‘Die wil ik spreken!’.

NB. Je video bekijken vraagt tijd van de selecteur. Weet dat je cv/LinkedIn-profiel bij veel selecteurs de doorslag geeft om de tijd voor je video te nemen.

Young Capital biedt ook de mogelijkheid om te solliciteren met je eigen video, direct via whatsapp aan de recruiter. Zij geven vijf tips voor je videosollicitatie van een minuut. Je kunt je video zelf maken, zoals ook met de RedApp, of het professioneel aanpakken met een videoproducent. Het is je eerste sprekende indruk, dus doe het goed: val met je vakmanschap en enthousiasme in huis!

◘ Het beantwoorden van standaardvragen via de webcam

De werkgever stelt in een video aan iedere sollicitant dezelfde vragen (na de eerste selectie met cv). Als je solliciteert ontvang je de link met de uitnodiging om deze vragen voor je webcam te beantwoorden. Je krijgt per vraag een bepaalde tijdsspanne voor het antwoord en je kunt het als je dat wilt telkens weer opnieuw doen. Hunkemöller beschrijft het bij hun vacatures, zij zijn er erg blij mee en toonaangevend en prijswinnend met hun aanpak!

Tip: Schrijf je antwoorden niet uit om ze daarna op te lezen. Dat komt absoluut niet naturel en enthousiast over. Oefen, oefen, oefen!

◘ Het beantwoorden van open vragen via Skype/FaceTime

Dit is vergelijkbaar met het gewone sollicitatiegesprek; op een afgesproken tijdstip spreek je de selecteur, maar nu ben je in beeld via de camera. Dit wordt al jaren veel ingezet door selecteurs, voor uiteenlopende functies. Mijn zus solliciteerde een keer op deze manier als teamleider bij een vestiging van La Place. Zij nam alle voorbereidingstips ter harte en het werkte prima!


Ik sprak ook met Walter Hueber, CEO van Cammio. Cammio biedt werkgevers de drie basisvormen van videorecruitment, de pitch en het standaard en open vragen interview (en de hybride mogelijkheden daar tussenin). Opdrachtgevers zetten het voor uiteenlopende functies in. Werkgevers die ermee werken zijn o.a. Randstad, AEGON, METRO Groep (w.o. MAKRO en MediaMarkt), Miss Etam, T-Mobile, Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Europees Hof van Justitie. Walter vertelt o.a. wat de recruiter ziet op recruitment tv.

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

Goed tot je recht komen in je video vraagt om een serieuze voorbereiding. De preselectie is immers doorslaggevend voor je sollicitatiegesprek ‘in real life’, IRL.

Zorg voor een goede uitstraling met kleding, haar en make-up, zoals je dat ook voor een echte ontmoeting doet. Zorg dat je hoofd centraal in het camerabeeld staat en je ogen goed te zien zijn (niet te ver weg). Oogcontact is cruciaal! Houd het licht op jezelf gericht, bij voorkeur daglicht (geen licht of raam achter je). Zorg voor een stille plek en let ook op een rustige achtergrond (niet de vuile vaat laten zien). Test de microfoon, want je moet echt goed verstaanbaar zijn, geluid is cruciaal!

Tip: tik op je ogen in het beeld van de smartphone-camera, dan wordt daar het beeld automatisch op gefocust qua licht.

Of kies juist voor een locatie terwijl je werkt in de vacature, bijvoorbeeld als kinderanimator of bij de aanleg van een nieuwe snelweg (wel een rustig moment kiezen). Stel jezelf eerst kort voor met je naam. En maak vervolgens meteen duidelijk hoe goed en ontzettend enthousiast je bent voor dit werk! Denk ook aan een verrassingselement, bijvoorbeeld met een bal met een kind als figurant bij het zwembad, of zet een bouwhelm op als je in gesprek bent met een figurant die architect is. Jijzelf en je enthousiasme zijn wat telt! En beperk jezelf. Een minuut video wordt al als erg lang ervaren.

En ook hierbij geldt: oefen, oefen, oefen. Vind je dat het jouzelf niet goed lukt, vraag dan professionele hulp. Bij een webcam-/skypegesprek schakel je computerprogramma’s die je niet nodig hebt uit. Werk waar mogelijk met internet via de kabel en test, test, test eerst, zodat jij je op je gemak voelt en je antwoorden er vanzelfsprekend en enthousiast uitrollen!

Kortom: maak in 2017 slim gebruik van video als je je enthousiasme écht wilt delen met een werkgever! Ik wens je alle succes, ik hoor graag wat het je brengt!

Cammio heeft op zijn Youtubekanaal ook een aantal filmpjes staan vol met handige tips! Op http://howtovideointerview.com/ kun je oefenen en een gratis videopitch opnemen om mee te sturen met een sollicitatie.

Vakblad P&O Actueel schreef over video in het artikel ‘Het cv wordt ouderwets’.
Er is wetgeving rondom video in recruitment, daarover lees je in Hrlog.
Bron, naast genoemde bronnen, ook het boek ‘Sollicitatiegesprekken doe je zo’, Aaltje Vincent, Spectrum 2015, hoofdstuk twee over preselectie methoden.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Videosolliciteren werkt op 4 manieren. Bekijk de succesvolle voorbeelden met tips.
Schrijf een aanbeveling voor Videosolliciteren werkt op 4 manieren. Bekijk de succesvolle voorbeelden met tips.
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!