Alle artikelen

Hét nieuwste van Solliciteren via LinkedIn in 2018! – door Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 17 januari 2018 Categorieën: Jobmarketing 3.0, LinkedIn, Sollicitatiegesprek

Voorjaar 2017 kwam LinkedIn met een rigoureuze lay-out aanpassing. Nu zijn er een aantal veelbelovende nieuwe mogelijkheden voor solliciteren via LinkedIn, Jacco Valkenburg en ik nemen ze graag met je door.

  • Zoeken in Content – zó vind je het laatste nieuws
  • Video – voor jou en voor vacatures
  • LinkedIn Recruiter Seat – getallen op je profiel tellen!
  • Resume Assistant – hulp bij het schrijven van je cv
  • Magnet – updates gekoppeld aan je vaardigheden
  • Lijst – vaknieuws op je eigen presenteerblaadje
  • Career Advice – gekoppeld worden aan een mentor
  • Outlook Afspraken – actuele info over degene met wie je een afspraak hebt

En we noemen de twee laatste ontwikkelingen, Outlook en events ook kort. En weet: álle nieuwe functionaliteiten worden eerst uitgerold bij degenen die LinkedIn in het Engels gebruiken.

Zoeken in Content

Wat zomer 2012 ineens niet meer kon, kan nu weer wél, en dat is zoeken in content. Het werkt écht nog niet 100%, maar het werkt al wel. Bij Aaltje werkt deze feature bijvoorbeeld al, maar alleen als het profiel op Engels staat ingesteld. Als je in de zoekbalk een term intypt, bijvoorbeeld #vacature, #solliciteren, of het woord ‘videosolliciteren’ en vervolgens klikt op ‘Content’ dan krijg je updates en artikelen te zien met die term erin. Heel handig om actueel bij te blijven over de ontwikkelingen in je vak en vacatures. Wij hopen dat het dit jaar voor de volle 100% gaat werken!

Video

Over video als onderdeel van je profilering en binnen je LinkedIn-activiteit binnenkort meer. Lees alvast dit artikel ‘Doe het uitmuntend of doe het niet’ uit het ND. Ook ga je steeds vaker vacatures in videovorm op je timeline te zien krijgen. En dat is mooi! Zo krijg je een nóg beter zicht op het werk voordat je solliciteert.

LinkedIn Recruiter Seat

De LinkedIn Recruiter Seat wordt door corporate recruiters gebruikt om nieuwe collega’s te zoeken op LinkedIn. Zij zoeken op functietitel bij ‘huidige functie’ en op zoekwoorden. Als je bent gevonden geeft LinkedIn de recruiter sinds kort in een oogwenk vergelijkbare profielen. Dat betekent voor jou dat je je nu écht moet gaan onderscheiden. Dat doe je ook door getallen te noemen bij jouw resultaten. Niemand is zo uniek als jij: jij hebt jouw eigen resultaten neergezet. Onze ervaring is dat je je dat niet bewust bent. Iedereen, ook jij, is onbewust bekwaam. Dat wil zeggen dat je meer kunt dan je zelf kunt bedenken. Daarom is ons advies: maak je cv/LinkedIn-profiel samen met iemand, IRL, en je wordt bewust bekwaam. Dat zorgt voor zelfbewustzijn, een uitnodigend cv en LinkedIn-profiel (inclusief getallen) en voor een vloeiend sollicitatiegesprek.

Resume Assistant

LinkedIn is gekocht door Microsoft en dat maakt dat LinkedIn nu een connectie kan leggen met Microsoft Word. In dit filmpje legt LinkedIn uit hoe zij jou met voorbeelden vanuit LinkedIn-profielen gaan helpen met jouw cv. En daarmee natuurlijk ook met je LinkedIn-profiel. LinkedIn vindt deze profielen op basis van de branche en de vaardigheden die je hebt en zelf aangeeft. Klinkt fascinerend!

Wij hebben hier wel een kanttekening bij: je kunt nu ook al zelf onbekommerd bij vakcollega’s kijken voor inspiratie. Lees bij het stukje over Recruiter Seat hoe je je profilering onderscheidend aanpakt.

Magnet

Magnet is een slimme vinding van LinkedIn: we kunnen niet wachten tot we het in actie zien! Het koppelt de woorden in je update én je vaardigheden die onderschreven (endorsed) zijn, aan de mensen met dezelfde vaardigheden (je mag er drie kiezen) voor wie jouw update interessant is. Aan hen toont LinkedIn jouw update op hun timeline. Om twee voorbeelden te geven voor in het solliciteren:

  • iedereen die nu een vacature deelt in een persoonlijke update, vaak zelfs heet van de naald, kan hiermee de update targeten voor de juiste doelgroep. Ook jou dus.
  • als jij je ‘Beschikbaarheid’ of ander vaknieuws deelt in een update, kun jij ook targeten op de juiste mensen!

Vaardigheden zijn al belangrijk om tussen de zoekresultaten te staan. Met Magnet worden ze ook belangrijk in je LinkedIn-activiteit. Je kunt 50 vaardigheden noemen. Kijk daarvoor in vacatureteksten; welke vaardigheden worden gevraagd? En kijk bij je vakcollega’s; welke noemen zij? Doe het. Nu al. En vraag (oud) collega’s, klanten, et cetera om endorsements. Bekijk dit filmpje van Vegresso, zij zijn een van de testers van Magnet. 

Lijst

De allermooiste feature van Twitter, ‘de lijst’, komt nu ook op LinkedIn. Hiermee kun je mensen van wie je geen update of blog wilt missen en dus per se wilt volgen, in een aparte lijst zetten. Jij bepaalt zelf wie dat zijn. Je bepaalt dan ook zelf wanneer jij hun activiteit bekijkt, op jouw moment van de dag! Met je lijst kun je zelf je eigen actuele vakbladredactie samenstellen. Of maak een lijst met recruiters / HR / intercedenten waarvan je weet dat die regelmatig vacatures in hun updates delen. Jij kijkt wanneer jij wilt en je mist niets meer. Superhandig. Wij kunnen niet wachten tot we hiermee kunnen werken!

Career Advice

Een mentor voor je loopbaan. Wie wil dat nou niet? Zeker als je een nieuwe stap in je werk overweegt! LinkedIn onderzocht dat meer dan 80% van hun gebruikers graag een mentor heeft of een mentor wil zijn, ‘omdat één gesprek je carrière kan veranderen’. Ze maken het heel makkelijk om een mentor te vinden met LinkedIn Career Advice. Het wordt nu getest in de VS, UK, India en Australië.

Er zijn nog twee andere toepassingen die we niet onvermeld willen laten en dat zijn Events en Outlook.

Events verviel in 2013, en dat vonden wij onbegrijpelijk. Je kon daarop aangeven of je een event, zoals een congres, bezocht. En daardoor kon iedereen van tevoren al zien wie ernaartoe gingen. Zo kon je van tevoren al contact leggen met iemand om elkaar daar ook IRL te ontmoeten. We zijn benieuwd hoe het er nu uit gaat zien!

Nu LinkedIn onderdeel is van Microsoft, is er ook integratie met Outlook mogelijk. Er wordt aan gewerkt dat je een mail met de laatste LinkedIn-activiteit ontvangt van degene met wie je een afspraak hebt. Handig om up-to-date te zijn pal voor je sollicitatiegesprek. Ook al kun je dat nu natuurlijk ook al zelf doen J.

Wil je compleet op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen? Connect dan met ons op LinkedIn en volg onze updates. Wie weet kun je ons binnenkort in jouw LinkedIn-lijst opnemen! J

LinkedIn rolt deze nieuwe functies stap voor stap uit onder hun leden. Daardoor heeft soms Jacco een nieuwe feature snel en soms Aaltje. Dat weten we nooit van tevoren. We horen het daarom graag als jij een van deze functies al hebt!

Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg

Bronnen voor dit blog zijn onder andere de blogs van LinkedIn, Frankwatching, Techzine en Vegresso.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Hét nieuwste van Solliciteren via LinkedIn in 2018! – door Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg
Schrijf een aanbeveling voor Hét nieuwste van Solliciteren via LinkedIn in 2018! – door Aaltje Vincent & Jacco Valkenburg
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!