Alle artikelen

11 redenen voor Lager opgeleiden om actief LinkedIn te gebruiken

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 03 januari 2011 Categorieën: Arbeidsmarktklaar, Je cv, Jobmarketing 3.0, LinkedIn

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of LinkedIn ook werkt voor lager opgeleiden. Ja, natuurlijk!

Ik neem als voorbeeld een telecommonteur (installeert adsl, digitale televisie etc.) Ik stel voorop dat ook hij vaker in zijn werkleven nieuw werk zal moeten vinden. En dat zijn profiel op LinkedIn 100% is, met zijn vakmanschap met goede trefwoorden en minstens drie aanbevelingen.

  1. Ook voor hem geldt: de snelste weg naar nieuw werk is via je netwerk. Het netwerk zoals (oud) collega’s, (oud) mede traininggenoten van zijn bij- of omscholing, vrienden en familie uitnodigen als contact op LinkedIn, maakt dat hij ook hen actief kan informeren over de ontwikkeling in zijn vakmanschap met de status update. Zoals de projecten of klussen waaraan hij werkt, bijscholing die hij heeft gedaan, nieuwe technieken die hij toepast of dat hij in is voor nieuw werk.
  2. Met een goed netwerk op LinkedIn kan hij zien welke toegang hij heeft bij ‘companies’ als UPC, Chello, Ziggo, KPN of xs4all en Tele2. Zijn het vakcollega’s dan kan hij hen actief benaderen om te netwerken.
  3. Of hij vindt/vraagt de namen van recruiters of relevante teamleiders bij de bedrijven. Hij kan vervolgens actief contact leggen met deze beslissers en actief vragen hoe zij te werk gaan bij het vervullen van een vacature voor de functie van ‘digitaal monteur’.
  4. Met de antwoorden kan hij contact leggen met hun contactpersoon bij een uitvoerend-, uitzend- of detacheringbedrijf, zoals Centric, Careermaker Uitzendorganisatie, Start People en Technicum Nederland.
  5. Als hij zichtbaar is bij ‘who has viewed my profile’ kan hij zich zelf ook in beeld brengen bij hen.
  6. Door ‘follow company’ bereikt hij hetzelfde effect, recruiters zien wie hun bedrijf gaat volgen.
  7. Met JOBS/SimplyHired vindt hij vacatures van het gehele internet gecombineerd met de connecties die hij al heeft bij dat bedrijf. Als ik op 3-1-2010 het zoekwoord ‘monteur’ gebruik bij JOBS, krijg ik 1.000 vacatures als resultaat.
  8. Recruiters zoeken ook specialisten op LinkedIn, hij zorgt dan ook dat hij de juiste trefwoorden voor zijn vakmanschap in zijn profiel heeft staan: adsl, digitaal, televisie, internet, monteur etc..
  9. Hij kan ook met zijn LinkedIn profiel met goede aanbevelingen direct solliciteren.
  10. Voor ieder sollicitatiegesprek wordt hij gezocht op het internet. En men is blij met een door hem zelf gemaakt ‘openbaar CV’ op LinkedIn. Dit leggen zij ook naast zijn ‘gewone’ CV.
  11. En hij kan de profielen van zijn sollicitatiegesprekspartners bekijken, dit bereidt hem extra goed voor op het gesprek.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor 11 redenen voor Lager opgeleiden om actief LinkedIn te gebruiken
Schrijf een aanbeveling voor 11 redenen voor Lager opgeleiden om actief LinkedIn te gebruiken
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!