Alle artikelen

Jouw cv en “Die wil ik spreken!”

Geschreven door: Aaltje Vincent Datum: 02 februari 2014 Categorieën: Je cv, Jobmarketing 3.0, Sollicitatiegesprek

Het geheim van de juiste oplossing in 9 seconden.

Wanneer je werk wilt veroveren, is het van belang dat je jouw ‘probleem’ (ik wil nieuw werk) loslaat en je je verplaatst in de schoenen van degenen die jouw vakmanschap als  ‘oplossing’ dringend nodig hebben. Kruip in de huid van recruiters, collega’s van vertrekkende medewerkers en de secretaresse van de afdeling personeelszaken. ‘De secretaresse…?’, hoor ik je denken. Inderdaad! Dit zijn namelijk de eerste selecteurs van jouw cv.

Net als deze:

* ondersteunend iemand van afdeling personeelszaken, wellicht dus als eerste de secretaresse;
* HRM- of P&O-er die werving & selectie als deeltaak heeft;
* recruiter, die werving & selectie als hoofdtaak heeft bij grote bedrijven en organisaties;
* het gecomputeriseerde selectiesysteem, een ATS;
* vacaturehouder, degene die een nieuwe collega nodig heeft, dit is veelal de leidinggevende maar
* in het MKB kan het ook de directeur van het bedrijf zijn;
* intercedent bij een uitzendbureau, die jouw cv voorlegt aan de opdrachtgever;
* consultant / recruiter bij een detacheringsbureau, idem;
* consultant / recruiter bij een werving- en selectie- of executive search-bureau, idem.

Inside informatie
Als ik bovengenoemde selecteurs spreek en vraag hoe zij cv’s lezen dan is meestal het antwoord: “Hooguit 9 seconden per cv, ik lees er zoveel…” Ik hoor ook wel nóg minder seconden of 15 seconden als men iets meer tijd heeft, bijvoorbeeld bij een werving- en selectiebureau. Je hebt dus luttele seconden om de wens op te roepen: “Die wil ik spreken!” Een paar momenten die het verschil maken tussen de stapel ‘wel’ en de nog veel grotere stapel ‘niet’. Vaak is dit een virtuele stapel, want de selectie gebeurt grotendeels vanaf het beeldscherm: klik, klik, klik…. Weg!

pic3

Maar hoe je dat dan? Hoe weet je wat van belang is en hoe zorg je ervoor dat je doorgaat naar de volgende ronde?

Ik zal je wat geheimen verklappen. Als eerste een onderzoek dat ik je niet wil onthouden. Oogbewegingonderzoek in de USA laat zien hoe cv’s (daar genoemd ‘resumés’ en deze kennen een andere opbouw dan ‘onze’ cv’s) worden gescand in 6 seconden. Het maakt vooral duidelijk dat de lezer graag rijtjes scant en dan ook onderaan de pagina

Zorg er dus voor dat de lay-out van je cv, brief en LinkedIn samenvatting ‘easy to read’ zijn met een paar kernwoorden en een helder profiel. Kernadviezen van de selecteurs die ik spreek over het cv, vind je op een A4 in de ‘Checklist curriculum vitae’.

Samen maken of alleen
pic2
In mijn jarenlange ervaring heb ik vele honderden cv’s onder ogen gekregen die mijn cliënten zelf gemaakt hebben. Mijn ervaring is dat je nog niet voor dertig procent uit de verf komt, als je zelf je eigen cv maakt. Dat komt omdat jij dat wat je in je werk doet, heel gewoon vindt. Je bent ‘onbewust bekwaam’*.

Maak je cv dan ook samen met je werkvind-maatje. Laat je maatje je helpen binnen enkele seconden goed uit de verf  te komen in al je relevante bekwaamheden voor het te veroveren werk door je vooral veel (verdiepende) vragen te stellen. Dan word je ‘bewust bekwaam’. In mijn dagelijkse praktijk als professioneel cv-schrijver, duren cv-maaksessies samen met de cliënt gemiddeld drie uur. Ik begin altijd met een blanco document.

Meer informatie over het samen schrijven van je cv, lees je in deze eerdere blog.

*Cv-scan: laat je cv niet ‘even’ scannen en beoordelen, door niemand, ook niet door een HRM’er of recruiter en ook niet op een carrièrebeurs. Ook al weten zij welk werk jij ermee wilt veroveren, ze weten op basis van je eigengemaakte cv niet wat jij in je mars hebt. Je bent er immers blind voor, oftewel je bent ‘onbewust bekwaam’.

Starter op de arbeidsmarkt
Op Intermediair.nl vind je een actueel voorbeeld voor een cv voor een starter op de arbeidsmarkt, samen met adviezen voor netwerken en social media. Met de disclaimer dat ik ook van Marloes niet haar ‘onbewuste  bekwaamheden’ ken.

Wil jij ook een aanbeveling schrijven of een review op Springest achterlaten?

Review op Springest
Springest logo 9.5
Meld je aan voor Jouw cv en “Die wil ik spreken!”
Schrijf een aanbeveling voor Jouw cv en “Die wil ik spreken!”
Uw gegevens
Uw aanbeveling

Bedankt voor uw aanbeveling!