Kies voor jezelf

Op 12 september a.s. zijn er verkiezingen en de politieke partijen maken dezer dagen hun kieslijsten bekend. Welke huidige kamerleden zijn opnieuw verkiesbaar en op welke plaats staan zij? En wie mag niet meer terugkomen of staat op een plaats die weinig perspectief biedt op een volgende periode in de Tweede Kamer?

Deze week lekte de top 5 van de verkiezingslijst van Groen Links al uit en ook bij de PvdA is behoorlijk wat rumoer ontstaan over de deze week bekendgemaakte kieslijst voor de verkiezingen van 2012. Er zijn al wat PvdA’ers die zich hebben teruggetrokken van de verkiezingslijst omdat zij vonden dat ze een te lage plaats kregen. Kamerleden klagen er in het AD van 22 juni jl. over dat er respectloos wordt omgegaan met de afvallers en dat er geen sprake is van personeelsbeleid.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de straks werkzoekende (ook wel ‘werkloze’ genoemd)  kamerleden reageren zoals ieder ander die –door reorganisatie- zijn baan verliest: boos en teleurgesteld. Zeker als het onverwacht is, is het een logsiche eerste reactie om je frustratie af te reageren op degene die voor jou een beslissing heeft genomen. Degene die jou heeft afgewezen en een ander boven jou verkiest.

Toch hoeven de werkzoekende kamerleden na 12 september niet te wanhopen. Sterker nog: het biedt ook weer nieuwe kansen. In een paar stappen zijn ze weer klaar om met frisse moed te starten in een nieuwe werkomgeving.

1. Loslaten
Verwerking is noodzakelijk. De schok van de boodschap moet binnenkomen en een plek krijgen, zoals dat zo mooi heet. Dat betekent dat alle emoties aan de beurt komen: van boosheid naar teleurstelling, van verdriet naar onmacht en van wanhoop naar wraakgevoelens. Ervaar het en aanvaard het. Hoe sneller je kunt loslaten, des te eerder heb je weer grip op je eigen loopbaan.

2. Energie opbouwen
Stap uit je emoties en doe wat je al lang niet meer gedaan hebt: ga wandelen, besteed tijd aan familie en vrienden, kook uitgebreid, zorg goed voor jezelf. Kortom: focus op jezelf, je eigen gezondheid en maak keuzes waardoor je weer lekker in je vel zit.

3. Onderzoek je talenten en kwaliteiten
Ga herkaderen. Kijk terug op je loopbaan tot nu toe en filter eruit waar je kwaliteiten zichtbaar werden en waar je passie voor  voelde. Waarmee wil je graag verder? Waarin wil je je ontwikkelen? En check even of je echt al ‘arbeidsmarktklaar’ bent.

4. Vertaling  kwaliteiten naar de huidige arbeidsmarkt
Sommige kamerleden zitten al jaren binnen de muren van politiek Den Haag. Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Onderzoek hoe je kwaliteiten aansluiten bij wat er nu nodig is in organisaties. Of misschien overweeg je wel om zelfstandig ondernemer te worden? Wat heb je hiervoor nodig? Wees creatief, denk vanuit je talenten en niet zozeer in vaste vormen die je in je hoofd hebt.

5. Vind werk met social media
Verdiep je in Twitter, leer hoe je LinkedIn effectief gebruikt, verzamel informatie op internet en zorg ervoor dat je niet alleen de traditionele kanalen gebruikt. Dat doet iedereen al. Ontdek je eigen manier en ga netwerken.

Hopelijk vinden de nu zo gefrustreerde kamerleden hun weg door deze 5 stappen waardoor ze over een tijd met een goed gevoel terugkijken en misschien zelfs wel constateren: “Ik had dit duwtje in de rug nodig want nu zit ik pas echt op de juiste plek!”

Wilt u reageren op dit blog? Dat kan, we zien uw reactie graag tegemoet op support AT aaltjevincent.nl. Wij plaatsen uw reactie, na moderatie indien nodig in overleg met u, graag. Het automatisch plaatsen van reacties, is na vele oplossingen geprobeerd te hebben, vanwege de vele, vele spam niet meer mogelijk.

Reacties

 1. zegt

  Alle tips die je geeft kan ik onderstrepen. Loslaten, energie vinden om door te gaan, werk zoeken via diverse kanalen etc. Maar ik vind dat de vergelijking met een teleurgesteld kamerlid en een ontslagen werknemer mank gaan.

  Loslaten:
  Ik gun ieder zijn emoties. Maar. Een gemiddelde werknemer die zijn werk verliest is niet alleen emotioneel omdat er een beslissing door anderen is genomen over zijn toekomst, maar heeft ook zorgen. Een ontslagen werknemer heeft te maken met een inkomstenterugval, omdat hij een uitkering moet aanvragen.
  Een kamerlid daarentegen heeft geen recht op een ww, maar krijgt een wachtgeldregeling.
  De wachtgeldregeling is destijds in het leven geroepen voor ambtenaren en politici die een bijzonder risico lopen. Namelijk dat zij van de een op andere dag hun baan kunnen kwijtraken. Dat is het risico van het vak van politicus. De wachtgeldregeling is de afgelopen jaren flink versoberd maar nog altijd ruimer dan de ww-regeling.

  Energie opbouwen:
  Als kamerlid zit je er voor het volk, je bent volksvertegenwoordiger en sta je voor de idealen van de partij. Dat is een eer, niet een verworven recht. teleurgestelde Kamerleden zouden er beter aan doen hun energie te steken in een gezonde politieke cultuur in Nederland. Dat doen ze niet op deze wijze.

  Onderzoek je talenten en kwaliteiten en vertaling van kwaliteiten naar de huidige arbeidsmarkt:
  Kamerleden zijn talentvolle mensen met een goede kennis van zaken. (uiteraard kan je inhoudelijk van mening verschillen) De meeste kamerleden – kort of langer werkzaam geweest – hebben binnen afzienbare tijd een nieuwe functie of zijn hun eigen bedrijf gestart. Uitzonderingen daargelaten.

  Vind werk met social media:
  Kamerleden komen met een netwerk en gaan met een nog groter netwerk. Dat brengt het werk met zich mee. Anders is dat voor een gemiddelde werknemer die gewoon zijn werk heeft gedaan en zich niet specifiek heeft bezig gehouden met netwerken. Die moet nu heel hard aan de slag om te netwerken en dat kost tijd. Een netwerk bouw je niet op binnen enkele maanden. Dat is een kwestie van een lange adem. Social Media is daarbij een modern middel om in te zetten.

  Teleurgstelde Kamerleden die zich openlijk uitspreken over hun plek op de lijst hebben last van hun ego. Niets meer en niets minder. Ze zouden zich beter kunnen bezighouden met de profilering van hun partij en de politiek in het bijzonder. Zorg voor een sterke economie zodat mensen hun baan kunnen behouden, terug kunnen vallen op sociale zekerheden en/ of vloeiend door kunnen stromen naar een andere baan. En dat is waar het 12 september om moet gaan.

 2. aaltjevincent zegt

  Beste Chantal ,
  Eens, de wachtgeld regeling is hoger en langer dan die in de ww. zie http://www.tweedekamer.nl/contact/veel_gestelde_vragen/index.jsp#TitleLink13 (zij krijgen 70% na het eerste jaar, in de ww is daar een dagmaxiumum van € 75,- netto per dag aan verbonden). Echter binnen sociaal plannen kom ik vergelijkbare hoogtes tegen en periodes tot 22 maanden dat salaris, en pas daarna ww. Ik weet, uit mijn werk in sociaal plannen, dat mensen die dachten dat ze een vast contract hadden, ook van de ene op de andere dag hun baan kunnen verliezen.

  En ja, kamerleden kunnen makkelijker en sneller nieuw werk vinden want, ik ben er eens helemaal in gedoken, zij hebben recht op professionele begeleiding door een outplacementbureau zie http://www.tweedekamer.nl/images/Schadeloosstelling_Kamerleden_januari_2010_118-199866.pdf

  En eens, zij hebben een politieke en publieke taak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>